Τι κανεις οταν χανεις

photo-1517088450407-e4eff2b649d1

Όλοι όσοι παίζουν τένις γνωρίζουν πως στο παιχνίδι δεν κερδίζει πάντα αυτός, που έχει καλύτερη τεχνική κατάρτιση και ψηλότερες φυσικές ικανότητες. Στην τελική θα μετρήσει πάρα  πολύ το αφανές μέρος του παίκτη, το ψυχοπνευματικό, στο οποίο, αυτοί που ξέρουν, αποδίδουν το μεγαλύτερο μέρος της τελικής επιτυχίας.

 

Αυτή η παρουσίαση έχει στόχο να δώσει οδηγίες που ενεργοποιούν και κατευθύνουν το ψυχικό και πνευματικό μέρος του παίχτη.

 

Σε έναν αγώνα τέννις ακόμη και ένας καλός παίκτης μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση. Τι πρέπει όμως να σκεφτεί; Τι πρέπει να κάνει;

 

Οι περισσότεροι παίκτες όταν χάνουν πανικοβάλλονται, χάνουν την υπομονή τους, και κάνουν λάθη. Ένας καλά όμως προετοιμασμένος παίκτης σταματά, αξιολογεί την κατάσταση, αλλάζει τακτική και ξαναμπαίνει στο παιχνίδι.

Το τέννις είναι ένα παιχνίδι ελέγχου. Αν ο παίχτης έχει αυτόν τον έλεγχο (πνευματικό και σωματικό) μπορεί να διορθώσει μια κατάσταση που είναι φαινομενικά χαμένη. Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να είναι ικανός να δώσει ή να ξέρει την απάντηση στα πιο κάτω ερωτήματα:

 1. Πότε χάνει;
 2. Γιατί χάνει;
 3. Tι πρέπει να κάνει όταν χάνει;
 4. Τι δεν πρέπει να κάνει όταν χάνει; 

 Πότε χάνει;

 

Αρχίζοντας το παιχνίδι ένας παίκτης σίγουρα θα πρέπει να έχει ένα σχέδιο τακτικής που θα το ακολουθεί. Αν αυτό δεν αποδώσει και βρεθεί να χάνει τότε δεν πρέπει να βιαστεί και να αλλάξει τακτική, και να σκεφτεί αν πραγματικά χάνει. Ένα πρόωρο σπάσιμο σερβίς δε σημαίνει και άμεση αλλαγή σχεδίων.

Ο παίκτης πρέπει να αλλάζει τακτική όταν:

 1. Είναι πίσω σε games από ένα ή δύο brakes του σερβίς προσ το τέλος του σετ.
 2. Έχει χάσει τον έλεγχο των χτυπημάτων.
 3. Έχει σχεδόν νικηθεί.

Μερικές φορές μια τακτική ήττας. στην αρχή ενός παιχνιδιού μπορεί να εξελιχθεί σε τακτική νίκης στο τέλος.  Για παράδειγμα, μια τακτική λόμπας μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να χάνεις. πόντους στην αρχή, αλλάστη συνέχεια αυτό το παιχνίδι  να. κουράσει τον αντίπαλο, να δουλέψει ως τακτική, και να οδηγήσει στη νίκη.

 

Γενικά δεν πρέπει να αλλάζετε την τακτική σας μέχρι να είστε σίγουροι ότι το νέο σχέδιο είναι απαραίτητο και θα σας βοηθήσει να αλλάξετε μια κατάσταση αρνητική για εσάς.

 

Γιατί  χάνει;

Ο παίχτης πριν αλλάξει την τακτική του στη διάρκεια του παιχνιδιού πρέπει να. βρει τον πραγματικό λόγο που χάνει.

Οι λόγοι που χάνει κάποιος σε  έναν αγώνα μπορεί να είναι κάποιοι από τους παρακάτω:

 1. Τεχνική αδυναμία
 2. Πνευματική αδυναμία
 3. Έλλειψη υπομονής για την εφαρμογή της τακτικής
 4. Λανθασμένη τακτική 
 5. Κανένα σχέδιο τακτικής
 6. Ανώτερος αντίπαλος
 7. Εξωτερικοί λόγοι (κερκίδα, καιρός, γήπεδο, μπάλες, συμπεριφορά αντιπάλου)

Τι να κάνει όταν χάνει

Όταν κάποιος παίχτης σιγουρευτεί για τα αίτια που χάνει, πρέπει να επανέλθει στον αγώνα βήμα-βήμα θέτοντας την τακτική του στο παιχνίδι.

Πρέπει να ξεκινήσει χαλαρώνοντας και χωρίς να βιάζεται μεταξύ των πόντων. Με λίγα λόγια πρέπει να επιβάλλει τον δικό του ρυθμό μέσα στο παιχνίδι. Αυτό θα τον βοηθήσει να διορθώσει μερικές από τις πνευματικές του αδυναμίες.

Πολλοί παίχτες πανικοβάλλονται μέσα στο παιχνίδι και χάνουν. Η ΒΙΑΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΣΤΟ ΤΕΝΙΣ.

Το τένις όπως είπαμε είναι ένα παιχνίδι ελέγχου. Αν δεν υπάρχει βιασύνη στο ματς, μπορεί ο καθένας να ξανά πάρει τον έλεγχο του ματς.

Μπορεί ακόμη να ανακτήσει τον έλεγχο του αγώνα κάνοντας οτιδήποτε (πάντα μέσα στα πλαίσια των κανονισμών της ITF), για να αποσπάσει τον αντίπαλο και να διαταράξει την συγκέντρωση του.

Για παράδειγμα αλλαγή στη θέση σερβίς, καθυστέρηση του σέρβις χτυπώντας την μπάλα πολλές φορές στο έδαφος. Αυτά όλα βγάζουν υπό τον ρυθμό τον αντίπαλο.

Επίσης, όταν κάποιος χάνει δεν πρέπει να δείχνει στον αντίπαλο την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Πάντα πρέπει να παραμένει ήρεμος και έτοιμος για τον κάθε πόντο.

Αν χάνεται εξαιτίας τεχνικών λαθών προσπαθήστε να υπερνικήσετε την αδυναμία. Παράδειγμα αν δεν “πάει” το forehand στο ματς έτσι όπως θέλετε, προσπαθήστε να παίξετε πιο ψηλά από το φιλέ και βαθειά. 

Αν χάνεται από λανθασμένη τακτική, προσπαθήστε να αλλάξετε τον τρόπο παιχνιδιού βρίσκοντας αδυναμίες του αντιπάλου. Για παράδειγμα, αν ο αντίπαλος παίζει μόνο στην baseline και δεν έχει καλό volley ίσως πρέπει να τον ανεβάζεται μπροστά στο φιλέ.

Αν χάνεται εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων, τότε κάνετε ότι χρειάζεται για να διορθώσετε την κατάσταση. Αν π.χ o αντίπαλος κλέβει φωνάξτε διαιτητή. 

Να θυμάστε ότι στο τένις δεν υπάρχουν χρονικά όρια, μέχρι και να παιχτεί και ο τελευταίος πόντος , όλα παίζονται.

ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΤΕ.

Να θυμάστε πάντα ότι:

 1. Ένας αγώνας τένις δεν τελειώνει μέχρι να παιχτεί και ο τελευταίος πόντος
 2. Να χαλαρώνετε
 3. Να συγκεντρώνεστε και να κοιτάτε πάντα την μπάλα
 4. Να μην βιάζεστε ανάμεσα από τους πόντους.
 5. Να κρατάτε την μπάλα μέσα 
 6. Να παίζετε στο αδύναμο σημείο του αντιπάλου.

ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ!

Don’t Stop Here

More To Explore

Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ

Η συνηθισμένη διατροφή προορίζεται να ανταποκριθεί τις ανάγκες του κανονικού τρόπου ζωής και δεν αρκεί ούτε ως προς την ποσότητα, ούτε ως προς την ποιότητα

KALPAXIDOU – DIMITRAKOPOULOU – KALPAXIDIS- BYROU

Σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση βρίσκεται η αθλητική μας ομάδα, καθώς αυτή την εβδομάδα ταξίδεψαν σε Σέρρες, Γιαννιτσά και Κέρκυρα.   Πιο αναλυτικά:   Η

Tennis Europe Ptolemaida

Η αγωνιστική ομάδα της ακαδημίας μας, είχε μια πολύ καλή και δυναμική παρουσία στο Ευρωπαικό Πρωτάθλημα Κάτω των 12, στην Πτολεμαίδα.   Ο Καλπαξίδης Κωνσταντίνος