Επιτυχια

Επιτυχια

Δεν υπάρχει μια αποδεδειγμένη φόρμουλα για την επίτευξη των ονείρων σου. Όταν κοιτάζεις τους μεγάλους πρωταθλητές τένις, είναι σαφές ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να φτάσεις στην κορυφή. Το σώμα, το περιβάλλον, η οικογενειακή σου κατάσταση και πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την καριέρα σου, όμως δε σημαίνει ότι θα σταθούν εμπόδιο στον τελικό σου στόχο να κατακτήσεις τη κορυφή.

Roger Federer, John Isner και Στέφανος Τσιτσιπάς. Τι συνδέει όλους αυτούς τους παίκτες τένις; Είναι οι κορυφαίοι 50 στον κόσμο, οπότε μπορούμε σίγουρα να πούμε ότι είναι επιτυχημένοι παίκτες του τένις. Αλλά για να φτάσουν μέχρι εδώ δε σημαίνει ότι ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο. Ο Ρότζερ, ο Τζον και ο Στέφανος έχουν διαφορετικούς τύπου σώματος, ατομικό στυλ παιχνιδιού, προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες και εκπαιδεύονται σε εντελώς διαφορετικά περιβάλλοντα. Αυτή είναι η επιβεβαίωση των λέξεων ότι «το τένις είναι για όλους» – όχι μόνο για ταλαντούχους.

Παρεμπιπτόντως πιστεύεις ότι έχεις ταλέντο;

Τα παιδιά έχουν όνειρα. Θέλουν να είναι ο επόμενος Ρότζερ ή Ράφα. Τότε έρχεται η εφηβεία και τα όνειρα φεύγουν, τα ξεχνάμε. Οι νεαροί αθλητές τείνουν να πιστεύουν ότι για να είναι οι καλύτεροι στον κόσμο στο μέλλον, πρέπει να είναι και οι καλύτεροι στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Αυτή είναι πραγματικά καταστροφική νοοτροπία. Η αθλητική σταδιοδρομία είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία όπου πολλά σκαμπανεβάσματα έρχονται στο δρόμο. Οι αθλητές πρέπει να αντιμετωπίσουν νίκες, ήττες, προσδοκίες, μέσα ενημέρωσης, προπονητές, θεατές και… αποφάσεις. Δυστυχώς, ο τελευταίος είναι πολλές φορές ο  λόγος για να εγκαταλείψεις τα όνειρα σου και να αναζητήσεις καινούργια πράγματα πιο εύκολα στο να τα πετύχεις.

– Δεν μπορείς να γίνεις επαγγελματίας τενίστας

– Χωρίς πτυχίο δεν είσαι τίποτα

– Είσαι πολύ αργός για να ανταγωνιστείς το υψηλό επίπεδο

– Η επαγγελματική καριέρα του τένις είναι πολύ ακριβή. Δεν υπάρχει πιθανότητα να μπορέσεις να τα καταφέρεις οικονομικά

– Κοιτά  την τεχνική σου.  Ξεκίνησες το τένις πολύ αργά

– Δεν μπορείς να πετύχεις στη χώρα σου. Πρέπει να πας στο εξωτερικό

Γνωρίζεις αυτές τις φράσεις; Εάν είσαι φιλόδοξος τενίστας, πιθανότατα άκουσες αυτές τις «σοφίες» πολλές φορές στη ζωή σου. Δεν έχει σημασία αν αυτές οι λέξεις προέρχονται από έναν ειδικό του τένις ή από έναν ξένο, δεν πρέπει να σημαίνουν τίποτα για εσένα, αλλά ξέρω ότι είναι πιο εύκολο να το πούμε παρά να το κάνουμε. Τα ανθρώπινα όντα θέλουν την έγκριση και την υποστήριξη, οπότε αν ακούς συνεχώς πόσο δύσκολο είναι όλο αυτό και θα χάσεις χρόνο ακολουθώντας το όνειρο σου, αρχίζεις να σκέφτεσαι και τι άλλες επιλογές έχεις. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι και το σωστό!

Εσύ αποφασίζεις για την καριέρα και τη ζωή σου, οπότε μην επιτρέπεις σε άλλους που δεν ξέρουν τι κάνεις  κάθε μέρα να αποφασίζουν για τα όνειρα σου.. Πρέπει να προχωρήσεις ανεξάρτητα από το τι ισχύει γι αυτους.  Αυτό που λένε οι άλλοι δεν μπορεί να επηρεάσει τις ενέργειες σου. Εάν αφήσεις τους άλλους να ελέγξουν τις κινήσεις σου, δεν θα πετύχεις στη ζωή σου. Είναι κάτι παρόμοιο με μια  απλή στρατηγική τένις – έλεγξε τι μπορείς να κάνεις (οι επιλογες σου) και μην εστιάζεις σε πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις (απόψεις άλλων).

Καταστάσεις στις οποίες πρέπει να εστιάσεις στους στόχους σου – όχι στις απόψεις των άλλων:

• Όταν οι φίλοι σου, σου λένε ότι δεν έχεςι την ευκαιρία να γίνεις επαγγελματίας τενίστας

• Όταν ακούς από προπονητές ότι δεν είσαι αρκετά ικανός για να ανταγωνιστείς το διεθνές επίπεδο

• Όταν δεν έχεις επιλεγεί στην εθνική ομάδα

• Όταν οι άνθρωποι επισημαίνουν τις αδυναμίες σου

• Όταν οι άνθρωποι λένε ότι είναι αδύνατο

• Όταν οι άνθρωποι λένε ότι σκέφτεσαι έτσι επειδή είσαι νέος

• Όταν οι άνθρωποι σε ρωτούν τι πρόκειται να κάνεις στη ζωή σου αν τραυματιστείς σοβαρά

• Όταν οι φίλοι σου πίνουν αλκοόλ και σου ασκούν πίεση για να πιεις μαζί τους

• Όταν οι συμμαθητές σου γελούν επειδή τρως υγιεινά φαγητά και όχι fast food

• Όταν άλλοι παίκτες  γελούν επειδή διαβάζεις βιβλία

Αυτές και πολλές άλλες καταστάσεις συμβαίνουν καθημερινά στους παίκτες του τένις. Αυτές οι καταστάσεις δεν είναι αρνητικές – μόνο οι αντιδράσεις σου μπορεί να είναι αρνητικές! Να θυμάσαι πάντα ότι ο στόχος σου είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Δεν μπορείς να μην ονειρεύεσαι και να εστιάζεις στις απόψεις των άλλων. Δεν σας γνωρίζουν καθόλου, επομένως δεν υπάρχει λόγος να ακούς άτομα που δημιουργούν απόψεις με βάση την έλλειψη πληροφοριών για σενα και έχουν σαν βάση τις δικές τους αποτυχίες. Κάνε ένα βήμα τη φορά, προχώρησε και ζήσε την αθλητική ζωή με τον τρόπο που θέλεις.

Πώς καταφέρνεις να μην εστιάζεις στις απόψεις των άλλων;

Μοιράσου  μαζί μας την εμπειρία σου στο παρακάτω email: info@sipitanos.com

Η Sipitanos Tennis Academy, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2017, και λειτουργεί εντός των εγκαταστάσεων του 5* Hotel Nikopolis                                                                                                        
Phone: +306977740154
Asklipiou 16-18
Thessaloniki, 57001, Thermi