ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;

ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;

Όπου υπάρχει σωματική δραστηριότητα, υπάρχει ένα θέμα που σχετίζεται με την υγιεινή διατροφή. Οι προπονητές και οι ειδικοί συμφωνούν ότι η σωστή διατροφή είναι ένα από τα απαραίτητα στοιχεία για την επίτευξη καλών αποτελεσμάτων στο τένις, όπως και σε όλα τα αθλήματα. Όλοι το γνωρίζουμε, αλλά δεν τρώνε όλοι οι αθλητές προϊόντα που έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζωή τους και στην αθλητική τους απόδοση. Γιατί αυτό? Το «Γιατί» είναι η απάντηση.

Η γνώση σχετικά με τη διατροφή γίνεται μεγαλύτερη και πιο προσιτή με τον καιρο… Όταν κάνουμε τα ψώνια έχουμε εύκολη επιλογή μεταξύ υγιεινών και ανθυγιεινών προϊόντων. Όταν αναζητούμε πληροφορίες στο Google σχετικά με τη διατροφή, μπορούμε να βρούμε ό, τι θέλουμε – από τα συστατικά ενός συγκεκριμένου προϊόντος έως πιθανά συμπτώματα που μπορεί να συμβούν στον οργανισμό μας, αν καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα του συγκεκριμένου προιόντος. Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για τον οργανισμό μας, αλλά για να την κάνουμε  καθημερινή μας ρουτίνα πρέπει να καταλάβουμε  γιατί αξίζει να επιλέξουμε κοτόπουλο με ζυμαρικά αντί για πίτσα.

Η επιτυχία στο τένις χωρίζεται σε πολλά επίπεδα. Η εξαιρετική προπόνηση τεχνικής ή η σοφία να παίξεις ένα χτύπημα διαγώνιο, δεν σημαίνει ότι θα γίνεις πετυχημένος τενίστας ή τεννίστρια.  Εκτός από την τεχνική και την τακτική, οι παίκτες του τένις πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε καθημερινές βελτιώσεις που σχετίζονται με τη σωματική και διανοητική προετοιμασία, καθώς και με τη σωστή ανάρρωση και διατροφή. Μόνο αν υπάρχει σωστός εβδομαδιαίος προγραμματισμός σε όλα τα επίπεδα μόνο τότε  θα έχει θετικό αντίκτυπο στην απόδοση του και στα αποτελέσματα του ο παίκτης.(Μερικές φορές οι παίκτες φοβούνται τις απόψεις των άλλων ενώ αποφασίζουν για τις δικές τους διατροφικές συνήθειες) .

Φαίνεται ότι η διατροφή είναι μεγάλη υπόθεση για την απόδοση. Οι περισσότεροι από τους παίκτες αν μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα στο να τρώνε σωστό φαγητό ή να έχουν ένα υπέροχο σερβίρισμα, θα επέλεγαν το δεύτερο. Πιστεύουν ότι τα πράγματα που είναι σημαντικά είναι πάντα ορατά. Με τη διατροφή είναι λίγο διαφορετικά – πολλά οφέλη δεν είναι ορατά ή ο παίκτης πρέπει να έχει επίγνωση του σώματος και των συναισθημάτων του για να μπορεί να ανακαλύψει τα οφέλη της σωστής διατροφής. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό «γιατί» αξίζει να επικεντρωθούμε περισσότερο στα προϊόντα που τοποθετούμε στα πιάτα μας, γιατί αυτό που τρώμε έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην απόδοσή μας από ό, τι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι.

 


Γιατί να τρώτε υγιεινά;

  • Ενέργεια

Τα αυτοκίνητα κινούνται όσο έχουν καύσιμα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους αθλητές. Μόλις χάσουν ενέργεια αρχίζει να πέφτει η απόδοσή τους. Κάθε προϊόν παρέχει ενέργεια, αλλά το περιεχόμενο του προϊόντος αποφασίζει για την ποιότητα αυτής της ενέργειας. Η κατανάλωση μόνο γρήγορων φαγητών θα σας δώσει ενέργεια για μικρό χρονικό διάστημα, καθώς επίσης σίγουρα θα αυξήσει τον αριθμό που βλέπετε στην κλίμακα. Στην αντίθετη πλευρά, εάν παρέχουμε ποιοτικά υγιή προϊόντα μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε ενέργεια για να παίξουμε καλά ακόμα και στο τέλος του τρίτου σετ, καθώς και το βάρος μας θα είναι το ίδιο για τις επόμενες εβδομάδες.

  • Ανάκτηση

Οι απλοί άνθρωποι τείνουν να τρώνε προϊόντα που έχουν καλή γεύση. Οι αθλητές πρέπει να λάβουν άλλα κριτήρια. Για τους αθλητές είναι πιο σημαντικό να έχουμε φαγητό που θα έχει θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία τους, το οποίο περιλαμβάνει γρήγορη και πολύπλοκη ανάρρωση. Τα σωστά προϊόντα εγγυώνται ανάκαμψη μετά από σκληρές προπονήσεις, οπότε ο παίκτης δεν αισθάνεται τόσο κουρασμένος την επόμενη μέρα, καθώς, αυξάνει τις πιθανότητες του  για μια καλύτερη προπόνηση ή αγώνα.

  • Πρόληψη τραυματισμών

Ο τραυματισμός είναι ένας εφιάλτης για κάθε αθλητή. Οι παίκτες του τένις καταλαβαίνουν ότι ο τραυματισμός σημαίνει έλλειψη προόδου, έλλειψη δραστηριότητας και έλλειψη διασκέδασης. Η φυσική προπόνηση είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ίδιου του σώματος και την αποφυγή πιθανών τραυματισμών, αλλά δεν είναι ο μόνος παράγοντας που πρέπει να συμπεριληφθεί. Η διατροφή είναι επίσης κρίσιμο πράγμα. Η παροχή κατάλληλων θρεπτικών συστατικών έχει θετικό αντίκτυπο στη μακροχρόνια υγεία. Αν οι αθλητές ασκούν μεγάλη πίεση στο σώμα τους χωρίς ποιοτικό φαγητό κάθε μέρα, είναι αδύνατο να διατηρηθεί το σώμα χωρίς τραυματισμούς.

  • Θετική διάθεση

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το fastfood δημιουργεί θετική διάθεση μόνο για εκείνη τη στιγμή. Πολλά λιπαρά έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα συναισθήματα του ανθρώπου, οπότε η φροντίδα της δικής του διατροφής είναι ένας καλός τρόπος για να ελέγξετε τη διάθεσή σας. Όπως γνωρίζουμε, οι παίκτες του τένις πρέπει να αντιμετωπίσουν διαφορετικά συναισθήματα και αν η προσέγγιση είναι θετική, είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες και να προχωρούμε συνεχώς. Απλές λεπτομέρειες όπως θρεπτικό πρωινό, χωρίς  ζάχαρη είναι βήματα που θα εγγυώνται πάντα φυσικά και ψυχικά οφέλη για έναν αθλητή.

  • Θρέψη

Αυτό το θέμα δεν μπορεί να παραλειφθεί ενώ μιλάμε για αθλητικές επιδόσεις. Η διατροφή πρέπει να είναι το βασικό στοιχείο στην οικοδόμηση μιας επιτυχημένης αθλητικής καριέρας και μπορούμε να δούμε όλο και περισσότερους αθλητές να φροντίζουν τα πιάτα τους. Κάθε φορά που σκέφτεστε για το επόμενο γεύμα σας αναρωτηθείτε «Γιατί;». Εάν το γεύμα σας, σας δίνει ενέργεια, ανάκαμψη, έχει θετικό αντίκτυπο στην πρόληψη των τραυματισμών και σας δίνει τη σωστή διάθεση για πολλές ώρες, τότε επιλέξατε τη σωστή διατροφή .

Η Sipitanos Tennis Academy, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2017, και λειτουργεί εντός των εγκαταστάσεων του 5* Hotel Nikopolis                                                                                                        
Phone: +306977740154
Asklipiou 16-18
Thessaloniki, 57001, Thermi