Skip to main content

ΚΑΘΕ ΓΟΝΙΟΣ ΕΝΟΣ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙ

Το 70% των ταλαντούχων παιδιών εγκαταλείπουν το άθλημα πριν την ηλικία των 13 ετών.

Η πραγματικότητα δείχνει ότι το 70% των παιδιών εγκαταλείπουν τον αθλητισμό μέχρι τα 13 τους, και ο νούμερο ένα λόγος είναι γιατί δεν διασκεδάζουν πια.

Προσωπικά, έχοντας κάνει τον γύρο του αθλητικού κόσμου πάνω από 30 χρόνια, έχοντας αγωνιστεί επαγγελματικά 10 χρόνια και τώρα προπονητής, παρατήρησα αυτό από πρώτο χέρι.

Οι λόγοι για τους οποίους τα παιδιά εγκαταλείπουν νωρίς μπορεί να είναι οι εξής:

1. Πάρα πολύ ζηλιάρηδες γονείς.

Οι γονείς είναι πολύ επικεντρωμένοι στο ταλαντούχο παιδί τους που ξοδεύει όλο τον χρόνο και τα χρήματά του για να ακολουθήσει την αθλητική καριέρα των παιδιών. Σύμφωνα με αυτούς, όσο πιο πολλοί είναι παρόντες τόσο το καλύτερο, όταν στην πραγματικότητα είναι αυτή η συνεχής ώθηση που μπορεί τις περισσότερες φορές να στείλει το παιδί σας πάνω από το όριο.

Πανικοβάλλονται επίσης όταν άλλα παιδιά στην ίδια ηλικία με τον γιο τους κερδίζουν ή τα πάει καλύτερα, γι' αυτό αλλάζουν προπονητή και προσθέτουν περισσότερα τουρνουά για να παίξουν.

2. Πολύς ανταγωνισμός σε μικρή ηλικία.

Παίζοντας πάρα πολύ σε πολύ μικρή ηλικία συν καίγοντας τα στάδια. Τα παιδιά που αγωνίζονται πάρα πολύ και πολύ νωρίς ανήκουν στην κατηγορία 70% που εγκαταλείπουν ένα άθλημα αργά ή γρήγορα.

Ο πολύς ανταγωνισμός σε νεαρή ηλικία αφαιρεί χρόνο από το να κάνουν τα πράγματα που θα έπρεπε να κάνουν περισσότερο, όπως αθλητική προετοιμασία και τεχνική ανάπτυξη.

3. Δεν είναι αστείο πια

Το μωρό δεν απολαμβάνει να παίζει πια. Ξοδεύει όλο τον χρόνο του στην προπόνηση ή παίζοντας αγώνες, νιώθοντας πάνω του τη συνεχή πίεση του να πρέπει να «κερδίσει πάση θυσία» που ασκείται από τον προπονητή ή/και υπερβολικά πιεστικούς γονείς που

Επιπλέον τα παιδιά αρχίζουν να βλέπουν τους φίλους τους να διασκεδάζουν περισσότερο έχοντας περισσότερη ισορροπία στη ζωή τους, παίζοντας άλλα αθλήματα, πηγαίνοντας σε σπίτια φίλων, κάνοντας διασκεδαστικές δραστηριότητες

Καλό είναι πάντα να έχουμε κατά νου ποιος είναι ο #1 λόγος που τα παιδιά άρχισαν να παίζουν ένα συγκεκριμένο άθλημα: ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

4. Πολύ υψηλές προσδοκίες.

Όταν ένα παιδί είναι ταλαντούχο σε νεαρή ηλικία ή έχει μεγάλες δυνατότητες, πολλοί γονείς θα λένε συνεχώς πόσο λαμπρό ή σπουδαίο είναι το παιδί τους.

Αυτό είναι το λάθος της κοινωνίας. Τα παιδιά τα βάζουν σε βάθρο πολύ πριν τα κερδίσουν και τα αξίζουν όλα.

Όσο γελοίο κι αν ακούγεται, αλλά εδώ στις ΗΠΑ έχω ακούσει γονείς παιδιών κάτω των 12 ετών να μιλάνε με προπονητές κολεγίων για να πάνε τα παιδιά τους εκεί!

Ένα τεράστιο βάρος προσδοκίας τοποθετείται στους ώμους αυτών των παιδιών τη στιγμή που κερδίζουν ένα μικρό τουρνουά ή μικρό διαγωνισμό!

Και μιας και είμαι στο θέμα, αναρωτιέμαι τι σκέφτονται οι γονείς να βγάλουν τα παιδιά τους από το σχολείο πριν τα 14 για να πάνε σε ιδιωτικά σχολεία. Δώστε στα παιδιά σας ισορροπία και εκπαίδευση για όσο περισσότερο γίνεται!

Είναι κατανοητό ότι μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να τροποποιήσετε την προσέλευση, αλλά η απομάκρυνση ενός παιδιού από την τάξη σίγουρα σε αυτή την ηλικία κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Τα τελευταία 10 χρόνια περίπου είχα να κάνω με γονείς απίστευτα ταλαντούχων παιδιών που έβγαλαν παιδιά από το σχολείο, έφεραν τα παιδιά τους σε μένα, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ένα παιδί που έπαιζε ένα όμορφο άθλημα αλλά αυτό που δεν έχει σχεδόν καθόλου φίλους και λίγη κοινωνική ζωή. Κακό!

Ανησυχώ για το παιδί γιατί αν "δεν τα καταφέρει" στο Τένις θα νιώσει απογοητευμένος γιατί μόνο αυτό ξέρει.

Συμπέρασμα:

Το πιο σημαντικό πράγμα σαν γονιός ή προπονητής είναι να φροντίζεις πάντα ότι το παιδί διασκεδάζει.

Γονείς: ο ρόλος σας είναι απλός: να είστε εκεί για να δώσετε αγάπη και υποστήριξη άνευ όρων. Επίσης, θυμηθείτε να επιτρέψετε στον προπονητή να κάνει τη δουλειά του/της.

Κάντε λίγη υπομονή και μην νομίζετε ότι το "χορτάρι είναι πάντα πιο πράσινο" όταν κερδίζει ένα άλλο παιδί.

Ειδικά αφήστε τα παιδιά να αποφασίσουν αν εξακολουθούν να το βρίσκουν αστείο. Θα έπρεπε να είναι δική τους επιλογή.

Προπονητές: Βεβαιωθείτε ότι ακολουθούνται όλα τα ζωτικά στάδια ανάπτυξης αθλητή/παίκτη. Μην παρασύρεστε από απαιτήσεις ή πιέσεις από γονείς που θέλουν να παίζουν τουρνουά κάθε εβδομάδα.

Θυμηθείτε να αναπτύξετε τον αθλητή πριν από τον παίκτη. Αλλά κυρίως, ανησυχείτε για τη διασκέδαση τους για το παιχνίδι καθώς και για την ποιότητα ζωής τους.

Μείνετε στην πορεία. Απλά απόλαυσε τη διαδρομή.

Άλιστερ Μακόου

#patremondegui